Tanıtım

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Her Yaş Dostu Üniversite mottosunu geliştirmeye devam ediyor. Anneler Üniversitede ve Çocuk Üniversitesi projeleri yanında, şimdi de 60 yaş üstü (60+) vatandaşlarımıza dönük yeni proje “Birlikte Öğrenme Üniversitesi” hayata geçiyor. Ülkemizde Tazelenme veya 3. Yaş Üniversitesi olarak örnekleri görülen sosyal sorumluluk projesinin Bolu’ya özgü bir modelle gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar tamamlandı.
Dünyada ve Türkiye'de, ortalama yaşam süresinin artmasıyla birlikte yaşlı nüfus oranı her geçen gün artmaktadır. Hayat boyu öğrenme son 20 yıldır gerek ulusal gerekse uluslararası yaşlanma politikalarının merkezine oturmuştur. Üçüncü yaş grubundaki (60 yaş ve üzeri) bireylerin sağlıklı, başarılı ve aktif yaşlanmalarını desteklemeye ihtiyaç vardır. Aktif yaşlanma, insanların yaş aldıkça yaşam kalitelerini iyileştirmek amacıyla bu kişilere yönelik sağlık, katılım ve güvenlik konusundaki fırsatların yükseltilme süreci olarak tanımlanır.
Birlikte Öğrenme Üniversitesi yaşam boyu öğrenmenin ileri yaşa denk gelen dönemini uygun eğitim-öğretim programlarıyla daha verimli ve keyifli hale getirmek için faaliyete geçirilen bir sosyal sorumluluk projesidir.  Üniversitemiz toplumsal katkı bağlamında bu proje Hayat Boyu Öğrenme Merkezi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde başlatılmıştır.
Bu proje ile 60 yaş ve üzeri bireyleri bir araya getirerek, ilgilerini çeken konularda öğrenmeye devam etmelerini teşvik ederek, ulusal ve uluslararası literatür bilgilerini sağlıklı yaşlanma gereksinimleri doğrultusunda yaşamlarına uyarlayabilmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. Öğrenmeye devam etmenin kişiyi aktifleştirdiği, toplumla bağlarını kuvvetlendirdiği, hayata anlam kattığı bilinmektedir. Bu proje ile bir yandan teorik derslerle yaşam boyu öğrenmenin sürdürülmesi sağlanacak öte yandan uygulamalı derslerle öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine, var olan kapasitelerinin güçlendirilmesine olanak tanınacaktır. Sonuçta yaşam kalitelerinin ve iyilik hallerinin artırılmasına katkı sağlanması beklenmektedir.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Gölköy Kampüsünde öğrenim gören genç kuşakların Birlikte Öğrenme Üniversitesi öğrencileriyle aynı ortamda buluşması, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanması da projenin hedefleri arasında yer almaktadır. Diğer bir ifadeyle proje kuşaklararası bilgi ve deneyim paylaşımına vesile olacaktır. BAİBÜ Birlikte Öğrenme Üniversitesi’nde 60 yaş üstü vatandaşlarımız hem eğitim alacakları hem de kendilerinin sahip oldukları deneyim ve birikimlerini aktarabilecekleri birlikte öğrenme ortamı oluşturulacaktır.
Birlikte Öğrenme Üniversitesi’nde eğitimler, Üniversitemiz akademisyenleri, paydaş kurumların uzmanları ve eğitmen gönüllüler tarafından verilecek olup sağlıktan hukuka, bilimden sanata, teknolojiden edebiyata, ziraattan ilahiyata, yabancı dilden temel ve sosyal bilimlere kadar geniş bir yelpazede sunulmasının yanı sıra; gezi, atölye çalışmaları, kültürel ve sportif aktiviteler gerçekleştirilecektir. 
Birlikte Öğrenme Üniversitesi’ne Bolu’da ikamet eden 60 yaş üstü, lise ve üstü eğitime sahip vatandaşlarımız kayıt yaptırabilecek ve 2024 Bahar Dönemi 5 Mart 2024 tarihinde başlayacaktır.